ignition problem

Discuss all things Model T related.
Forum rules
If you need help logging in, or have question about how something works, use the Support forum located here Support Forum
Complete set of Forum Rules Forum Rules

Topic author
philip
Posts: 83
Joined: Sun Jan 06, 2019 12:09 pm
First Name: Philip
Last Name: Thompson
Location: Graham nc

ignition problem

Post by philip » Mon Apr 01, 2019 9:31 am

my 24 touring has 4 mid 50s kw coils. i took it out for a spin and had a sudden skip. i found that it ran better on the 6v battery and got home.
switched back to mag. and found that no 4 was not firing switched the coils around and the problem moved so it is a coil problem. i did the
light bulb volt meter magneto test and have good voltage. the coil that is not good has a bigger blue spark at the coil itself than the others.
do i need a new capacitor
why does it work on battery
any advice would be great. philip


Les Schubert
Posts: 311
Joined: Thu Jan 10, 2019 5:47 pm
First Name: Les
Last Name: Schubert
Location: Calgary

Re: ignition problem

Post by Les Schubert » Mon Apr 01, 2019 9:42 am

The blue spark at the points would make me suspect the condenser


KeithG
Posts: 230
Joined: Thu Jan 03, 2019 3:00 pm
First Name: Keith
Last Name: Gumbinger
Location: Kenosha, WI
MTFCA Number: 4661
MTFCA Life Member: YES
MTFCI Number: 6866
Board Member Since: 1999

Re: ignition problem

Post by KeithG » Mon Apr 01, 2019 6:39 pm

Philip, Considering that your coils are from the '50's, they probably should be rebuilt with new capacitors & points and properly adjusted for best performance. Coils sometimes fire on battery and not on mag due to improper adjustment. You should also check your timer to see that it's clean and not excessively worn. All the wires and contacts in the coil box should also be shiney clean to make the best contact.

Keith
'14 Touring, '26 Roadster Pickup, '27 Fordor, '25 TT C Cab with Express Bed.
Motto: It's hard to build a garage that's tooooo big! :D

Post Reply Previous topicNext topic